Rally Australia 2014

22.07.2014 21:48

Šestým podnikem, kterým byla Australská Rally, se celý kolotoč OLD RALLY 2014 posunul do své druhé poloviny. Pořadatelé nachystali 12 velmi náročných šotolinových úseků o celkové délce 101,5 měřených kilometrů na kterých se o body utkalo celkem 31 posádek.

Úvodní trojice eRZet nachystala celkem 25,7 kilometrů, s kterými si nejlépe poradil Jernej Feltrin s vozem Škoda Octavia WRC. Vedoucí muž průběžného pořadí 4WD měl po úvodní sekci pohodlný náskok 21,71 sekund před druhým Kristapsem Usvilsem na voze Mitsubishi Lancer EVO 6. Třetí nejrychlejší byl Míra Sudický na Octavii WRC se ztrátou 6,16 sekund na Usvilse. Pořadí dvojkolek vévodil Dmitriy Rylov s vozem Lada Samara 1600, který měl náskok 18,5 sekundy na Sashu Arycha s totožnou technikou. Lídr průběžného pořadí Tomáš Adam se musel spokojit s prozatímním třetím místem, když na čelo ztrácel víc jak 48 sekund. 

Druhá sekce se skládala z trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 27,7 kilometrů a ani zde nikomu nepodařilo přiblížit se Feltrinovi, jehož náskok na druhého Usvilse činil v polovině soutěže 42,23 sekund. Na třetí místo se probojoval Tony Marysko s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6, který však na čelo soutěže ztrácel více jak 2 minuty. K tomu se musel mít na pozoru před Vladimírem Kubínim s vozem Škoda Octavia WRC, jehož ztráta na třetí místo činila pouhých 7 desetin sekundy. Ve 2WD se po druhé sekci usadil na čele Sasha Arych, který si mohl užívat náskoku 25,3 sekundy na druhého Rylova. Na svou šanci dostat se v pořadí vpřed čekal Tomáš Adam, který na Rylova ztrácel zanedbatelných 7,21 sekundy.

Po polední pauze na soutěžní pole, které nyní čítalo pouhých 15 posádek, čekala trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 24,3 kilometrů. Ani zde se nedařilo Usvilsovi snižovat ztrátu na Feltrina, který měl nyní náskok 1 minuty a 21,64 sekund. Litevský jezdec dokonce musel zvolnit svoje tempo, jelikož začal mít problémy se svými pneumatikami. Osamělý závod vedl Vladimír Kubini na třetím místě. Jeho ztráta na Usvilse činila 1 minutu a 31,63 sekund, zatímco náskok na čtvrtého Libora Tomečka s Toyotou Celicou ST205 byl téměř totožný, konkrétně 1 minuta a 30,96 sekund. V čele dvoukolek byl opět Dmitriy Rylov, který po odstoupení Arycha sváděl těsný boj o čelo s Tomášem Adamem. Po 3/4 soutěže měl náskok 9,94 sekund. Na třetí místo se probojoval Mateusz Wowry s vozem Peugeot 106 Rallye, který na druhé místo ztrácel 1 minutu a 32,21 sekund.

Závěrečná sekce o délce 23,8 kilometrů jen potvrdila dominanci Jerneje Feltrina, který si dojel již pro páté vítězství letošní sezóny. Jeho náskok na druhé místo činil 3 minuty a 41,52 sekund! To nakonec získal Vladimír Kubíni, když Usvils v samotném závěru soutěže havaroval. Třetí místo vybojoval Karel Kest s vozem Lancia Delta, který se v předposlední rychlostní zkoušce dostal před Libora Tomečka. Dvojkolky ovládl Dmitriy Rylov, jehož výsledný čas byl o 10,25 sekundy lepší, jak čas druhého Tomáše Adama. Třetí místo nakonec uhlídal Mateusz Wowry se ztrátou 1 minuty a 41,3 sekundy na Adama. Cíle velmi náročné soutěže se "dožilo" pouhých 13 posádek. 

Průběžnému pořadí 4WD kraluje nekompromisně Jernej Feltrin, který má nyní 138 bodů a náskok 66 bodů na Juana Marzou, který se na start Australské Rally nepostavil. Třetí je Vladimír Kubini se ziskem 49 bodů. V čele 2WD se i nadále drží Tomáš Adam se ziskem 125 bodů. Na druhém místě se drží i po bodovém výpadku z Austrálie Michal Slaný, který má s 62 body náskok pouhého 1 bodu na vítěze Australské Rally Dmitriye Rylova. 

Kolotoč OLD RALLY 2014 i nadále zůstává v oblasti Oceánie, kde se jako sedmý podnik sezóny uskuteční Rally New Zealand. Zde na jezdce čeká celkem 93,9 ostrých kilometrů, na kterých se může rozhodnout již předčasně o titulech jak ve 4WD tak 2WD.

Autor článku: Jiří Holeček