Rally New Zealand 2014

23.08.2014 20:00

I sedmým podnikem zůstal kolotoč OLD RALLY 2014 na území Oceánie, když se další porci 12ti rychlostních zkoušek o celkové délce 93,9 kilometrů postarali pořadatelé z Nového Zélandu. O body u protinožců přijelo bojovat pouhých 29 posádek, ale kolik z nich spatřilo cíl? Odpověď na tuto otázku naleznete na následujících řádcích.


Už úvodní metry prvního úseku trojice eRZet o celkové délce 17,8 kilometrů napovědělo, že jedním z hlavních soupěřů soutěžících posádek bude počasí. Na jezdce totiž čekala vlhká šotolina, ale to nebránilo suverénnímu Jerneji Feltrinovi, aby se svojí Škodou Octavia WRC zařal všem hned ujíždět. Druhý nejrychlejší, kterým byl Jakub Horešovský s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6,5, ztrácel 19,73 sekundy. Ze třetího místa se prozatím radoval Evgenyi Panyushkin se Škodou Octavií WRC, který ztrácel na čelo soutěže 27,39 sekund. Ve dvojkolkách byl po úvodu na čele Aleksey Bakhtin s Peugeotem 306 Maxi Evo 2, který se radoval z komfortního náskoku 44,4 sekundy před druhým Michalem Slaným s Peugeotem 106 Rallye. Třetí místo držel Josef Tomeček s Renaultem 5 GT Turbo, který ztrácel dalších 15,46 sekund. 

Do druhé sekce o celkové délce 26,4 kilometrů začalo významně promlouvat počasí, když se již tak zrádné podmínky zhoršily deštěm. Na počátku 4. rychlostní zkoušky bylo na startu 26 posádek, ale cíle 6. rychlostní zkoušky se jich dožilo jen osmnáct. Mezi těmi byl nejrychlejším opět Jernej Feltrin s náskokem 1 minuty a 17,59 sekund před druhým Ondřejem Babákem s vozem Toyota Celica st205. Třetí místo si nadále držel Panyushkin se ztrátou o 28,28 sekundy větší. V čele trojice zbylých dvojkolek se nyní držel Michal Slaný s náskokem 1 minuty a 4,48 sekund před Josefem Tomečkem. Na třetím místě se držel Jirka Holeček s vozem Seat Ibiza Kit Car EVO II se ztrátou dalších 27,35 sekund. 

Odpoledne sice začalo bez deště, ale trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 22,4 kilometrů nestačila vůbec oschnout a nadále panovaly mokré podmínky. Ty však nezabránily tomu, aby Jernej Feltrin i nadále navyšoval svůj náskok, který nyní činil 2 minuty a 54,64 sekund na druhého v pořadí, kterým byl tentokrát Vladimír Kubíni se Škodou Octavia WRC. Třetí místo bylo opět v držení Panyushkina, který měl jen těsnou ztrátu 1 sekundy a 82 setin na druhé místo. V čele dvojčlenného zbytku pole dvojkolek se držel Michal Slaný před Jirkou Holečkem, který měl ztrátu 3 minuty a 47,46 sekund.

Závěr soutěže byl ve znamení zlepšujících se podmínek, přesto se závěrečných 27,3 kilometrů jelo za vlhkých podmínek. S těmi si nejlépe poradil Jernej Feltrin, který si dojel pro další vítězství. Na druhém místě skončil Libor Tomeček s vozem Toyota Celica st205, který poskočil díky havárii Vladimíra Kubíniho v závěrečné rychlostní zkoušce. Jeho ztráta na Feltrina činila propastné 4 minuty a 13,29 sekund. Třetí místo nakonec vybojoval se ztrátou 6 sekund a 69 setin Panyushkin, pro kterého to bylo teprve druhé dokončení soutěže v sezóně. Dvojkolky ovládl Michal Slaný s téměř 4 minutovým náskokem na Jirku Holečka, který dokončil na celkové 11. pozici a byl posledním klasifikovaným jezdcem v cíli.

Průběžnému pořadí 4WD i nadále vévodí Jernej Feltrin, který má nyní 163 bodů, což znamená oslavy mistrovského titulu. Ve hře je totiž ještě 75 bodů a druhý Juan Marzoa, který se i nyní soutěže nezúčastnil, má ztrátu 91 bodů. Na třetí místo se díky druhému místu probojoval Libor Tomeček, který se nyní těší ze zisku 61 bodů. V čele 2WD se i přes havárii v úvodu soutěže nadále drží Tomáš Adam se ziskem 125 bodů. Na druhé místo se díky vítězství posouvá Michal Slaný, který má s 87 body celkem 38 bodů ztráty na čelo hodnocení. Na třetí místo s celkovým ziskem 61 bodů se propadl Dmitryi Rylov, který se Rally New Zealand nezúčastnil

Osmým podnikem se OLD RALLY 2014 vrací na Evropskou půdu, kde na nás čeká další asfaltová rally, kterou bude Rally Deutschland. Na jezdce čeká celkem 88,9 ostrých kilometrů včetně úvodní noční sekce. Rozhodne se již v Německu v šampionátu dvojkolek?

Autor článku: Jiří Holeček