Swedish Rally 2013

09.03.2013 13:16


 

Už druhou soutěž mají za sebou posádky startující v šampionátu Old Rally. Tentokrát se jezdci podívali do Švédska, kde na ně čekalo pro Old Rally klasických 12 rychlostních zkoušek rozdělených do čtyř sekcí. Samozřejmě všechny zkoušky byly kompletně pod sněhem a diváci si mohli užívat průjezdy krásných starších až historických vozů mezi sněhovými bariérami.
Na startovní listině jsme mohli vidět celkem 72 posádek. Nechyběl na ní vítěz z Monte Carla Dennis Zeťák. Dále za zmínku stojí třeba Tony Marysko, Tomáš Jarolímek nebo nejrychlejší jezdec pořádajícího týmu z Monte, Honza Lauko.
Na start první RZ se dostavilo 53 posádek, což je skoro o dvacet méně, než počet, který udávala startovní listina. I tak jsme ale nebyli okradeni o perfektní jezdecké výkony a krásné průjezdy posádek. Po první sekce obsahující tři RZ se na prvním místě usadil Dennis Zeťák o necelých 29 vteřin před Vladimirem Kubinim. Třetí byl Tony Marysko a čtvrtý Libor Tomeček. Top pětku uzavíral Karel Sojka s 33 sekundovou ztrátou. Následoval první 30 minutový servis a po ní další sekce po třech rychlostních zkouškách. V této sekci začalo nepříjemně sněžit, takže na trati zůstalo jen 26 jezdců. Vedení stále držel Zeťák, který už odskočil soupeřům o 50 sekund. Kubini si prohodil místo s Maryskem. Marysko tedy druhý 10 sekund před Kubinim, oba jedoucí s Lancer evo 6 A8. Na čtvrtém a pátém místě se nic neměnilo. Po druhém půl hodinovém servisu následovala další prosněžená sekce. Chybu dělá Zeťák, vypadává a ponechává svoje první místo Maryskovi. Na druhém místě je Kubini s devíti sekundovou ztrátou. Třetí okupuje Libor Tomeček, vypadává také Karel Sojka. Po deváté RZ máme na trati už jen 21 jezdců. Po posledním servisu nadcházela poslední sekce této náročné soutěže. V pořadí se nic zásadního neměnilo. Švédskou rally vyhrál Tony Marysko o 12 sekund před Vladimírem Kubinim. Třetí dojel Libor Tomeček s výraznější, zhruba 40 sekundovou ztrátou. Dvě a půl minuty ztrácel v cíli na čelo čtvrtý Vlasta Válek a pátý skončil Martin Hudský, Cíl zpatřilo 21 posádek.
Soutěž ovládly vozy kategorie A8, které obsadily prvních šest míst. Překvapivě až na devátém místě se nacházel první vůz kategorie WRC, který řídil Jan Mazanec. Švédská rally byla těžkou zkouškou pro pořádající Brno Racing Team. Až na 16. místě projel cílem Lukáš Kolář, první jezdec tohoto týmu ve Švédsku.
V průběžném pořadí Old Rally vládne Tony Marysko, s deseti bodovou ztrátou je druhý Dennis Zeťák a třetí je Libor Tomeček se 23 body. Ve skupině 2WD vede Tomáš Adam s 33 body a druhý je jezdec Brno Racing Teamu Jenda Lauko, který se o tuto pozici dělí s Jirkou Ellschlagerem . Na třetím místě je zatím Lukáš Petriška. V týmech vede Brno Racing Team, hlavně díky povedenému monte Carlu. Druhý je Lucifer Rally Team osm bodů za Brnem. Dva body na druhé místo potom ztrácí třetí IF Motorsport.

Příští soutěží bude Rally Portugalsko.

Autor článku: Lukáš Brázda