Rally Catalunya 2014

19.10.2014 19:01

Předposledním kolem letošního ročníku OLD RALLY byla asfaltová Rally Catalunya, kde pořadatelé nachystali celkem 103,1 ostrých kilometrů. Hozenou rukavici zvedlo celkem 31 posádek, ale i zde jezdecké pole muselo počítat s absencí již jistého šampióna Jerneje Feltrina.

Hned úvodní sekce nabídla značnou porci ostrých kilometrů, konkrétně se jednalo o 26,9 měřených kilometrů. Tu nejrychleji zvládl Jan Vaník s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6 následovaný Denisem Borovinskim se Subaru Impreza WRC 98, který ztrácel 15,39 sekundy. Za ruským jezdcem byl klasifikován jeho krajan Evgenyi Panyuskin s vozem Škoda Octavia WRC, který měl manko 8,68 sekund. Ve 2WD se držela v čele Nina Vojtíková s vozem Peugeot 306 Maxi EVO 2, která si držela pohodlný náskok téměř 30 sekund na druhého Luboše Laholu s totožnou technikou. Se ztrátou 1 minuty 4,63 sekund byl klasifikován Michal Slaný, který měl na rozdíl od vedoucí dvojice mnohem slabší techniku v podobě vozu Peugeot 106 Rallye skupiny A5. 

Ani druhá sekce nedala posádkám odpočinout, když s celkovou délkou 26,7 kilometrů byla jen o málo kratší, než ta úvodní. Po ní se do čela soutěže dostal Denis Borovinski, který nadále držel náskok 22,28 sekund před Panyuskinem. Na třetím místě celkové klasifikace se držela Nina Vojtíková, ale třetí místo ve 4WD držel Karel Schamberger s vozem Škoda Octavia WRC, který na Panyuskina ztrácel 13,49 sekund a na Vojtíkovou ďábelských 6,66 sekundy. V klasifikaci 2WD měla Nina Vojtíková velmi pohodlný náskok o hodnotě 1 minuty a 37,4 sekundy na Luboše Laholu. Třetí místo i nadále držel Michal Slaný, jehož ztráta nyní činila přes 2 minuty a 5 sekund.

Po poledním servisu následovala třetí sekce o celkové délce 28,3 kilometrů a v ní došlo k výrazným změnám v celkovém pořadí. V čele sice byl i nadále Denis Borovinski, druhé místo ale nyní připadlo Mariu Dubovanovi s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6. Slovenský jezdec však na čelo ztrácel 54,41 sekund. Třetí místo se ztrátou 5,72 sekund vybojoval Jan Mazanec s vozem Škoda Octavia WRC. V čele dvojkolek byla v čele i nadále Nina Vojtíková, která držela v absolutní klasifikaci slušnou pátou pozici. Žádná změna se nekonala ani na zbylých dvou pozicích, když druhé místo i nadále držel Luboš Lahola se ztrátou 45,76 sekund a třetí místo patřilo Michalu Slanému se ztrátou více jak 4 minuty a 15 sekund.

Poslední trojice rychlostních zkoušek nabídla celkem 21,2 měřených kilometrů, ale ty nijak nerozhodili Denise Borovinského, který se stal letos teprve čtvrtým zápisem do tabulky vítězů. Druhé místo obsadil po dramatickém závěru Karel Schamberger, který sice na vítěze ztratil 1 minutu a 6 sekund, ale na třetího Mario Dubovana najel pouze 1,12 sekundy! Ve 2WD si vítězství pohlídala Nina Vojtíková, kterou na pódium doprovodil Luboš Lahola, který zaznamenal ztrátu 1 minuty a 11,65 sekund. Třetí místo obsadil Mirek Slaný s vozem Peugeot 306 Maxi EVO 2, který nakonec porazil Michala Slaného v boji o třetí pozici rozdílem 1 minuty a 45,88 sekund. 

V boji o titul vicemistra má momentálně navrch Libor Tomeček, který má nyní náskok 8 bodů na Juana Marzou. Španělský jezdec se ale posledních 4 podniků vůbec nezúčastnil. V posledním podniku jsou vedle Juana Marzoa ve hře o druhé místo ještě Jan Mazanec se ztrátou 18 bodů, Karel Schamberger se ztrátou 19 bodů a Vlasta Válek se ztrátou 24 bodů. Ve 2WD není o titulu ještě rozhodnuto a díky odstoupení vedoucího muže průběžného pořadí Tomáše Adama již v první rychlostní zkoušce Katalánské Rallye je ztráta Michala Slaného pouhých 9 bodů. Zcela bez šance je již třetí Dmitryi Rylov, který na čelo tabulky ztrácí 39 bodů. 

Posledním podnikem letošního ročníku bude Rally of Great Britain o celkové délce 78,5 kilometrů, což z ní činní nejkratší podnik letošního ročníku. Ve hře je stále titul ve 2WD. Stane se šampionem Tomáš Adam, nebo Michal Slaný?

Autor článku: Jiří Holeček