Rally Great Britain 2013

09.01.2014 21:37


 

Posledním podnikem sezóny OLD RALLY 2013 se stala Velká Británie, která svými 65,1 Km byla kilometrově nejkratší soutěží a rychlá charakteristika tratí zároveň napovídala, že soutěž bude extrémně krátká. Přesto představovala pro 32 startujících posádek značnou výzvu, zejména když ještě nebylo rozhodnuto o vítězi ve 4WD, kterým se mohl stát jak Tony Marysko, tak Vladimír Kubini, který na svého soka ztrácel 3 body.

Úvodní sekci eRZet čítající 15,3 km nejrychleji zvládl Ondřej Babák na voze Toyota Celica st205, který využil zaváhání Jerneje Feltrina se Škodou Octavií WRC z druhé eRZety. S ruským jezdcem se ale musí vždy počítat, jelikož po celou sezónu představoval špičku celého startovního pole s minimem zaváhání. Na druhém místě se ztrátou 14ti sekund zakončil úvodní sekci Jan Brablec s vozem Toyota Corolla WRC 98 a třetí byl Lukáš Zbranek s vozem Subaru Impreza 555, který ztrácel na čelo téměř 17,5 sekundy. K titulu ve 4WD měl po úvodu blíž Tony Marysko, který se držel na 6. místě průběžného pořadí, Vladimír Kubini by po úvodu na celkovém 8. místě. Ve 2WD vedl tradičně Antonín Sabados s vozem Peugeot 205 GTi, který měl za sebou duo Renaultů 5 GT Turbo v pořadí Tomáš Adam a Mira Vojcek se ztrátou 6,5 a 12,5 sekundy.

Po druhé sekci eRZet o délce rovných 18 kilometrů se na čele objevil tradičně Jernej Feltrin, který využil havárie doposud vedoucího Ondřeje Babáka, kterého již mocně stahoval. Ruský jezdec byl nyní na čele s nemalým náskokem 21 sekund před Lukášem Zbrankem a 35,5 sekundy před Tonym Maryskem na voze Mitsubishi Lancer EVO 6. Vladimír Kubini s Toyotou Celicou se nevzdával naděje, které mu dávala 4. pozice a ztráta necelé 3,5 sekundy. V čele 2WD i nadále zůstával Anton Sabados za kterého se zařadil se ztrátou téměř 18ti sekund Lukáš Kolar s vozem Peugeot 205 GTi. Třetí pozice zůstala Mirovi Vojckovi se ztrátou téměř 36,5 sekund na vedoucího Sabadose.

Třetí sekce o celkové délce 17,7 kilometrů nepřinesla na úvodních dvou místech žádnou změnu v pořadí, když Feltrin navýšil svůj náskok na 1 minutu a 9 sekund. Zásadní byla ale změna na třetí pozici, kde se na třetí místo dostal s náskokem 0,18 sekundy Vladimír Kubini a kdyby se jednalo o konec soutěže, vyhrál by titul s náskokem pouhého jednoho bodu na svého soupeře. Naštěstí pro diváky soutěž ještě nekončila a stejně, jako jezdci 2WD CUPu, kde se do čela po odstoupení dostal Lukáš Kolar s náskokem 30,5 sekundy před Mirou Vojckem a 1 minuty a 55 sekund před Tomášem Adamem, i na něj čekala závěrečná trojice rychlostních zkoušek.

Ta měřila celkem 14,1 kilometrů a na jejich konci zvládl souboj s časomírou nejrychleji Jernej Feltrin s konečným časem 33 minut 48 sekund a 95 setin. Druhé místo obsadil Lukáš Zbranek se ztrátou 1 minuty 29 sekund a 6 desetin. Třetí místo a titul získal Vladimír Kubini, který na svého soupeře Tonyho Maryska vyjel tenký náskok 3 sekundy a 45 desetin. Ve 2WD zvítězil Lukáš Kolar, který se i díky odstoupení Antona Sabadose stal vícemistrem dvojkolek. Druhý dokončil již jistý šampión této kategorie Mira Vojcek a třetí místo obsadil Anton Sabados.

Sezóna 2013 přinesla napínavé souboje až do samého závěru. Vladimír Kubini získal v kategorii 4WD celkem 169 bodů, tedy o 1 více, jak druhý Tony Marysko. Na bronzovém stupínku zakončil sezónu Libor Tomeček, který závěrečnou soutěž nedokončil. Ve 2WD získal Mira Vojcek celkem 183 bodů, tedy o 47 více jak Lukáš Kolar. Anton Sabados skončil s 10 bodovou ztrátou s celkovým ziskem 126 bodů na celkové 3. pozici. Nová sezóna OLD Rally 2014 startuje 28.1.2014, kdy úvodním podnikem bude legendární Rally Monte Carlo.

Autor článku: Jiří Holeček