Rally of Great Britain 2014

02.01.2015 20:11

Závěr sezóny OLD RALLY 2014 se tradičně odehrál ve Velké Británii, kde na 36 startujících posádek čekalo celkem 78,5 ostrých kilometrů na kterých se mělo rozhodnout, kdo z dvojice Tomáš Adam a Michal Slaný získá titul ve 2WD. Lepší výchozí pozici měl Tomáš Adam, který vstupoval na britskou šotolinu jako vedoucí průběžného pořadí. Pojďme se tedy ohlédnout za průběhem soutěže.

Úvod soutěže se skládal z trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 18,2 kilometrů, které nejlépe zvládl Jernej Feltrin s vozem Škoda Octavia WRC. Na druhé místo se zařadil Jakub Hořešovský s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6.5 se ztrátou pouhých 5,86 sekund a třetí místo obsadil Denis Borovinski, jehož ztráta činila již 23,13 sekund. Ve 2WD se z průběžné první pozice těšil Luboš Lahola s vozem Peugeot 306 Maxi Evo 2, který měl náskok 5,38 sekund na Ninu Vojtíkovou s totožnou technikou. Třetí místo držel Tomáš Adam na voze Lada Samara 1600 se ztrátou 47 sekund. 

Druhá sekce s délkou 22,6 měřených kilometrů nepřinesla na čele žádné překvapení. I nadále vedl Jernej Feltrin s náskokem 24,55 sekund na druhého Jakuba Hořešovského. Na třetí místo se probojoval Evgenyi Panyushkin s vozem Škoda Octavia WRC, který ztrácel 43,38 sekund na čelo soutěže. Do čela 2WD se probojovala Nina Vojtíková, která si držela pohodlný náskok činící téměř jednu minutu na Tomáše Adama. Třetí místo bylo v rukou Jana Kryglera s vozem Ford Escort Mk 2, který se držel na dostřel Adamovi se ztrátou 8,53 sekundy.

Druhou polovinu soutěže načínala trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 21,1 kilometrů a ani po nich se nikomu nepodařilo najít recept na Jerneje Feltrina, který se nyní radoval z náskoku 1 minuty a 43,16 sekund na druhého Tonyho Maryska s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6,5. Třetí místo obsadila Laura Cesarini s voz
em Lancia Delta. Její ztráta na čelo soutěže však činila propastné 2 minuty a 18,56 sekund. Ve 2WD se z vedení těšil nyní Tomáš Adam, který si držel náskok 15,02 sekundy na svého rivala Michala Slaného s vozem Peugeot 106 Rallye. Zmíněná dvojice byly také jediné pokračující "dvojkolky" ve startovním poli.


Závěr soutěže obstarala trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 16,6 kilometrů. Ani zde však nenalezl Jernej Feltrin přemožitele a s drtivým náskokem činícím 2 minuty a 24,96 sekund si dojel pro své sedmé vítězství v letošní sezóně. Druhý dokončil Tony Marysko, kterého na pódiu doplnil Tomasz Sobieraj s vozem Toyota Celica st205. Ve 2WD nenechal Tomáš Adam nic na náhodě a vítězstvím si pojistil titul ve své kategorii. Ztráta Michala Slaného nakonec v cíli činila 1 minutu a 23,48 sekundy. 

Letošní sezóny OLD RALLY byl ve znamení Jerneje Feltrina, který ze svých 8 startů 7 přetavil ve vítězství. Ztráta jeho nejbližšího pronásledovatele, kterým byl Libor Tomeček činila propastných 98 bodů! Ve 2WD měl slušně rozjetou sezónu Tomáš Adam, který v první polovině sezóny vyhrál tři soutěže a ve zbylých dvou získal druhé a šesté místo. Po šestém podniku, kde získal druhé místo ale přišli 3 podniky, kde se Michalu Slanému podařilo dohnat ztrátu na rozdíl pouhých devíti bodů. Rozhodlo se tedy až v posledním podniku, kde si Tomáš Adam vyjel své čtvrté vítězství a zakončil tak svou vítěznou pouť za letošním titulem.

Příští rok začne kolotoč RBR OLD RALLY tradiční Rallye Monte Carlo. Pořadatelé vám přejí mnoho úspěchů do nového roku.

Autor článku: Jiří Holeček