Rallye de France 2013

08.06.2013 17:42


 

Pátým podnikem, kterým se aktuální sezóna OLD RALLY dostává do své poloviny, byla malebná Rally de France o celkové délce 86,8 km. Jednalo se o první podnik na zpevněném povrchu do kterého zasáhlo celkem 48 posádek včetně 3 zahraničních posádek, které jeli mimo bodované pořadí.

První sekce se skládala tradičně ze 3 rychlostních zkoušek o celkové délce 23,3 km. Bohužel noc před samotnou rally se nad místem konání přehnala bouřka a na posádky tak čekal místy mokrý, místy vlhký povrch. To však nezabránilo elitním jezdcům jet v plném tempu a připravit divákům napínavé souboje. V úvodní sekci zvládl nejrychleji Slovinský jezdec Jernej Feltrin se Škodou Octavií WRC, který využil zaváhání Jana Brablece s vozem Toyota Corolla WRC ze třetí rychlostní zkoušky, když oba jezdce nakonec dělily necelé 3 desetiny sekundy. Třetí Tony Marysko s Mitsubishi Lancer EVO 6 ztrácel na tuto dvojici přes 8 sekund. V šampionátu vozů s jednou poháněnou nápravou (2WD) dominovala Jirka Ellschlager s Martinem Schwarzem, oba s Peugeotem 306 Maxi, kde zejména první jmenovaný dokázal stáhnout 25 sekundovou ztrátu z první eRZety. Anton Sabados s Peugeotem 205 Gti ztrácel na čelo již téměř půl minuty.

Do startu druhé sekce, která měřila ostrých 17,7 kilometrů, stačily tratě již dostatečně oschnout a všechny posádky mohli jet již zcela naplno. Stejně, jako v úvodní sekci, i zde pokračoval souboj Brablece s Feltrinem, kteří si v čtvrté rychlostní zkoušce vyměnili pozice v průběžném pořadí. Tento stav netrval dlouho a v následující eRZetě měl navrch Slovinec. Že i s přechodnou směsí se dá jet rychle předvedl Vladimír Kubini, který se s Lancerem EVO 6 dostal o jednu příčku výš na třetí místo, přestože se musel celou dobu potýkat s gripem svých pneumatik. V šampionátu 2WD měl nadále navrch Ellschlager, který navýšil svůj náskok o 20 sekund na 25 sekund. Třetí i nadále zůstával Sabados s téměř 40 sekundovou ztrátou na Schwarze.

Předposlední sekce připravila 19,1 kilometrů a hned na úvod havaroval Brablec. Na druhé místo se tak posunul Kubini, který ale nedokázal najít recept na dosud vedoucího Feltrina, na kterého ztrácel již více jak minutu. Na třetí místo se po odstoupení Brablece dostal Lukáš Zbranek s Mitsubishi Lancer EVO 6,5, který na Kubiniho ztrácel necelé 4 sekundy, což slibovalo velmi zajímavý souboj o druhou pozici v závěrečné sekci. Ve 2WD nedošlo na čele k žádné změně. Vedoucí Ellschlager nadále navyšoval svůj náskok nad Schwarzem, který nyní dosahoval téměř 40 sekund. Výrazně ztrácel i třetí Sabados, který na čelo ztrácel již 2 a půl minuty.

Nic ale nebylo rozhodnuto, jelikož si pořadatelé nejdelší porci kilometrů, konkrétně 26,5 km, připravili i na závěr. Tam si i nadále hlídal svou pozici Feltrin, který celou soutěž zvládl v nejrychlejším tempu. Druhý Vladimír Kubiny na něj nakonec ztratil téměř 1 a půl minuty. Jelikož zahraniční jezdci v letošní sezóně ještě nebodují do celkového hodnocení, tak si odváží i plný počet bodů a připisuje si i třetí “vítězství“ v řadě. Na třetí místo se v poslední eRZetě probojoval Tony Marysko, který nakonec bral 20 bodů za druhé místo. V 2WD si čelo bezpečně pohlídal Jirka Ellschlager, který si tak dojel pro druhé vítězství v sezóně. Své tempo na závěr neuhlídal Martin Schwarz, který havaroval, čímž se na druhé místo dostal Anton Sabados. Třetí místo tak nakonec získal Míra Vojcek s Renaultem 5 GT Turbo.

V průběžném pořadí 4WD si čelo pojistil Vladimír Kubini, který s 95 body navýšil vedení před Tony Maryskem o 24 bodů. Na třetím místě se i nadále drží po velmi nenápadném výkonu s Francie Libor Tomecek, který nyní na čelo ztrácí již 32 bodů. Podobná situace je i v průběžném pořadí 2WD, kde drží Anton Sabados s 90 body celkem 27 bodový náskok před Mírou Vojckem. Třetí Jenda Lauko ztrácí na čelo již 32 bodů.
Další podnik OLD RALLY bude hostit Austrálie, kde se jezdci poperou o body na 101,5 ostrých kilometrech. Startovní listina se uzavírá 24.6.2013.

Autor článku: Jiří Holeček