Rally Deutschland 2014

28.09.2014 18:15

Osmým podnikem se OLD RALLY 2014 vrátil opět na starý kontinent, kde němečtí pořadatelé přichystali celkem 88,9 měřených kilometrů. Itinerář si vyzvedlo celkem 32 posádek, mezi kterými tentokrát chyběl lídr celého šampionátu, Slovinec Jernej Feltrin

Hned první trojice rychlostních zkoušek o celkové délce 21,5 kilometrů byla premiérově ve znamení tmy a posádky měly dosti práce, aby se s těmito podmínkami vypořádali. Nejlépe si zde vedl Tony Marysko s vozem Mitsubishi Lancer EVO 6, který měl v cíli nepatrný náskok 9,65 sekund před druhým Mírou Sudickým s vozem Škoda Octavia WRC. Na dostřel se držel i třetí Denis Borovinski se Subaru Impreza WRC 98, který na druhé místo ztrácel pouhé 3,88 sekundy. Trošku jiná situace panovala u dvojkolek, kde se konce noční sekce dožily pouze 4 posádky v čele s Dmitryiem Rylovem na voze Lada Samara 1600. Ruský jezdec vedl s náskokem 16,38 sekund před Josefem Tomečkem s Renaultem 5 GT Turbo. Třetí místo patřilo Mirkovi Slanému s Peugeotem 306 Maxi Evo 2.

Dopolední sekce byla již výrazně kratší. Před jezdci stálo pouhých 14,6 měřených kilometrů, to ale neznamenalo, že by se jednalo o nějakou lehkou záležitost. Do servisní zóny dojelo pouhých 16 posádek vedených Mírou Sudickým, který držel náskok 26,92 sekund před Tony Maryskem. Na třetí místo se probojoval Jan Vaník s Mitsubishi Lancer EVO 6, který držel minimální ztrátu 1,29 sekund na druhé místo. Dvojkolkám i nadále vládl Rylov, který se těšil náskoku 49,41 sekund na Mirka Slaného. Zbývající dvojkolkou ve startovním poli byl Michal Slaný s Peugeotem 106 Rallye, který ztrácel 9,06 sekundy.

Následující trojice rychlostních zkoušek se výrazně prodloužila, když na jezdce čekala výzva v podobě 23,1 ostrých kilometrů. S tou si nejlépe poradil Jan Vaník, který měl nyní pohodlný náskok 49,45 sekund před Denisem Borovinskim. Ruský jezdec naopak držel kontrolovatelný náskok 18,14 sekundy před Mario Dobovanem s Mitsubishi Lancer EVO 6. Ve dvojkolkách se schylovalo k boji mezi zbývající trojicí účastníků vedenou i nadále Dmitryiem Rylovem. Na druhé místo se totiž probojoval Michal Slaný, který na něj ztrácel 6,2 sekundy. O vítězství se ale i nadále ucházel i Mirek Slaný, který na druhé místo ztrácel pouhou 1,67 sekundy.

Rozhodnout se tedy mělo na nejdelší sekci soutěže, kde trojice rychlostních zkoušek dávala dohromady 29,4 kilometrů. Jan Vaník nenechal nic náhodě a svůj náskok navýšil na konečnou 1 minutu a 55,67 sekund. Druhé místo obsadil Roman Dujka s vozem Škoda Octavia WRC a z třetího místa se radoval další jezdec s Octavií WRC, kterým byl Jan Mazanec. Ve dvojkolkách se podařilo Dmitryii Rylovovi udržet dvojici v pořadí Mirek Slaný – Michal Slaný za svými zády a po absenci v Novém Zélandě slaví důležité vítězství.

Jelikož Jernej Feltrin je již jistým vítězem letošního ročníku OLD Rally, soustředíme se na boj o titul vicemistra. Zde se podařilo Liboru Tomečkovi vyrovnat bodové konto Juana Marzoa, který však i tuto soutěž vynechal. Situace se naopak dramatizuje ve 2WD, kde Michal Slaný ztrácí 2 podniky před koncem sezóny jen 22 bodů na vedoucího Tomáše Adama. Teoretickou šanci na titul má i nadále Dmitryi Rylov, který však ztrácí již 39 bodů.

 

Devátým podnikem zavítáme na Pyrenejský poloostrov, kde na jezdce čeká Rally Catalunya. Pořadatelé tentokrát nachystali velmi náročné úseky o celkové délce 103,1 kilometrů. Rozhodne se již zde o titulu ve 2WD?

Autor článku: Jiří Holeček